Jyri NissilÄ     in english


Kapellimestari Jyri Nissilä suoritti kapellimestaridiplominsa toukokuussa 1999 debytoidessaan Helsingin kaupunginorkesterin johtajana. Musiikin maisteriksi hän valmistui Sibelius-Akatemiasta vuonna 2002.

Helsingin kaupunginorkesterin lisäksi Nissilä on vieraillut monien maamme kaupunginorkestereiden kapellimestarina, näistä mainittakoon mm. Tapiola Sinfonietta sekä Sinfonia Lahti. Lisäksi hän on johtanut mm. Sibelius-Akatemian kamariorkesteria, UMO Jazz Orchestraa sekä Pietarissa Kapella-sinfoniaorkesteria sekä Eremitaasi-teatterin orkesteria. Ylioppilaskunnan Soittajien kapellimestarina Nissilä toimi vuosina 2001–2003. Aholansaari Sinfoniettan kapellimestarina hän on toiminut syksystä 1999 alkaen.

Jyri Nissilä on niittänyt mainetta erityisesti oopperakapellimestarina: hänen johtamiaan produktioita ovat olleet mm. Melartinin Aino, Kimmo Hakolan Marsin mestarilaulajat sekä Kirmo Lintisen Voi vietävä, Hans Krásan Brundibár, Donizettin Don Pasquale, Offenbachin Hoffmannin kertomukset sekä konserttiversio Puccinin Toscasta. Kapellimestarin assistenttina Nissilä on toiminut mm. Suomen Kansallisoopperassa sekä Nürnbergin Stadtstheaterissa, Saksassa. Nissilä johti syksyllä 2006 Tapiola Sinfoniettan ja Suomen Kansallisoopperan yhteisen lastenkonserttiproduktion Malmsténin aapinen, joka koostui Georg ”Jori” Malmsténin rakastetuimmista lastenlauluista. Teos levytettiin Ondine-levy-yhtiölle elokuussa 2007, solistina mm. Matti Salminen.

Ennen kapellimestarin uraansa Jyri Nissilä vakiinnutti asemansa monipuolisena klarinettitaiteilijana. Hän suoritti klarinettidiplomin Sibelius-Akatemiassa vuonna 1995. Samana vuonna hän sai toisen sijan Skandinavian ja Baltian maiden klarinetisteille osoitetussa Crusell-klarinettikilpailussa Uudessakaupungissa. Klarinetistina Nissilä on esiintynyt mm. Radion Sinfoniaorkesterin, Tapiola Sinfoniettan, Sinfonia Lahden sekä Aholansaari Sinfoniettan solistina. Suomen Kansallisoopperan orkesterin klarinetin varaäänenjohtajana Nissilä toimi vuosina 1989–2000. Solistina ja kamarimuusikkona Nissilä on Suomen lisäksi esiintynyt mm. Englannissa, Belgiassa, Unkarissa ja Italiassa.

V.1995 Jyri Nissilä nauhoitti TV 1:lle B.H. Crusellin klarinettikonserton f-molli Radion sinfoniaorkesterin solistina osallistuessaan Suomen edustajana sarjaan, joka esitteli nuoria pohjoismaisia instrumentalisteja. Yleisradiolle hän on nauhoittanut mm. Crusellin ja Mozartin teoksia.